Velge møbelstoff

web_kvadrat

Å velge møbelstoff er vanskelig men etter du har bestemt deg får å trekke om ditt møbel så blir neste trinn å velge møbelstoff. Det er ikke så enkelt å velge møbelstoff så ta deg god tid. Ett tips er å se til møbelets historie og se hvordan stil som rådde då møbelet skaptes. Tenk på hva du liker med møbelet i dag, i hvilket rom møbelet skall stå, er det lyst eller mørkt og hvilken karakter du vill att møbelets skall få.

Vurdere de møbelstoff det allerede idag er trukket med

Du kan også vurdere hvilken typ av møbelstoff det allerede i dag er trukket med. Det er ikke alltid en opplagt sak, særlig ikke hvis du nylig har anskaffet møbelet. Hvis det er tilfellet, bør du kanskje vente en stund slik at du blir overbevist om hva som vil være riktig møbelstoff for møbelet. Vurder designen. Er den elegant utstaffert, robust, nett, overdreven eller slank? Er stolens design og form så god at den vil gjøre seg best med et enkelt møbelstoff? Det motsatte er en stol som er tiltalende nettopp fordi den er sa enkel. men som kanskje vil vinne på å bli trukket med et møbelstoff med en fin tekstur eller et fint mønster? Et enkelt møbelstoff fremhever formen av møblene og interessante detaljer i trekkingsarbeidet for eksempel i form av nagler. bånd og kjeder.

Vurdere hvor mye møbelstoffet blir slitt

Tenk igjennom hvor ofte møbelet vil bli brukt. Skall den skal være i daglig bruk, eller bare brukes av og til. Vil den ha større dekorativ enn praktisk verdi? Hvis stolen skal brukes ganske mye. bør du velge et møbelstoff som tåler mer bruk og slitasje enn foreksempel silke eller semsket skinn. På alle møbelstoff finner du opplysninger om slitasjetestverdi som måles i Martindale desto høyere verdien er desto sterkere er stoffet og desto lenger vil det vare. Det finnes og symboler før vedlikehold, flammesikring og andre bestemmelser. Noen tekstiler Inneholder naturlig flammesikre fiber mens andre som ikke gjør det kan likevel brukes sammen med et flammesikkert lerret som monteres under møbelstoffet eller på baksiden. Møbelsstoffsleverandøren vet riktig fremgangsmåte for å behandle et bestemt møbelstoff.

Møbelstoff med tekstur og eventuelt mønster

Når du har bestemt deg for hvilken type møbelstoff du ønsker å bruke, må du bestemme hvilken type tekstur det skal ha og eventuelt mønster. Vurder dette i forhold til møbelet og i forhold til hvor det skal plasseres. Hvordan møbelstoffet oppfattes vil avhenge av om møbelet står i naturlig eller kunstig lys i et lyst eller mørkt rom eller i et rom med mye skygge. Omgivelsene vil påvirke oppfattelsen av møbelstoffet og det vil virke annerledes i et rolig interiør enn i ett frodig. Lys på fløyel fremhever kurver og skygger og skaper et sensuelt uttrykk, mens tekstiler av lettere type, som silke, vil reflektere lyset. Så snart du har en ide om hva du ønsker, kan du begynne å lete. Når du finner noe du liker, bør du be om prøver. Ofte kan du få dem i butikken, eller de blir sendt hjem til deg. Ta kontakt og ikke vær redd for å be om flere. l tillegg til små fargeprøver er det ofte mulig å låne prøvesjal som vanligvis er 50cm eller 1m store. Disse kan legges over møbelet i noen dager til du er sikker på beslutningen du skal ta. Det er ikke lett å forestille seg hvordan et møbel vil ta seg ut når det er trukket om, men ved hjelp av fantasi og intuisjon kommer du et godt stykke på vei. Vær aldri redd for å velge tekstiler som er ganske annerledes eller dramatiske i forhold til hva som var brukt før resultatet kan bli svært vellykket.

Tekstur på møbelstoff

tekstur

Det kommer stadig flere og flere nye tekstiler på markedet og de kan kombineres på forskjellige vis. Naturfiber som bomull, ull eller silke kan kombineres med kunstige materialer og dermed oppstår det et bredere utvalg av overflater. Forslagsvis vil det være møbelets stil, alder, form og karakter som avgjør hva det er riktig å trekke det med, for eksempel vil et grovt stoff ikke passe særlig godt på en liten forfinet antikk stol. Likeledes vil et spekter av svært påtrengende teksturer på en lenestol lett se ufikst og lite raffinert ut. Teksturer som er plukket ut med omhu fordi de kler hverandre, kan derimot gi gode resultater.

Tenk på lysforhold vid dit valg av møbelstoff

Ofte vil for eksempel hud, semsket skinn og fløyel gå svært godt sammen og gi fine virkninger: Når du skal vurdere teksturen på en tekstil, er det også viktig å tenke gjennom hvor møbelet skal plasseres. Hvilke lysforhold stoffet utsettes for har mye å si for hvilken virkning stoffet vil ha i rommet. Enkelte stoffer: som de som har tydelige riller eller de som er vevd med tykkere tråd, som ullstoffer har gjerne en matt overflate. Stoffer av silke eller med gummierte overflater vil i større grad reflektere lyset i rommet. Et stoff med innvevde metalltråder kan brukes for å fremheve linjene i en stol. Det samme gjelder fløyel, som understreker formen for eksempel på armlener eller rygger. Enkelte tekstiler med utpreget tekstur er sårbare for slitasje. Pass på at det du velger er egnet for den bruken det skal ha, og kontakt alltid leverandøren hvis du er usikker.

Farge på møbelstoff

Farge er ofte det første man tenker på når man skal velge møbelstoff. Fargen har sterkere virkning enn teksturen, og i enkelte tilfeller også sterkere enn mønsteret. Det finnes et stort utvalg av farger og antallet nyanser er utallige. Vær forberedt på at det vil ta tid å finne den riktige fargen. Et tips er å bruke naturen, eller fargehjulet som hjelp. I naturen finner du endeløst med inspirasjon for harmoniserte farger og med hjelp av fargehjulet og litt fargeteori så kan du og finne farger som harmoniserer eller bryter av på en smakfull og balansert måte.

Her er fem eksempel på hvordan du kan bruke fargeskiven som praktisk resurs til å velge farge på ditt møbelstoff.

Monokromatiskt

Monokromatisk

Monokromatisk: forskjellige nyanser, toner eller lyshet og metning av en og samme farge; for eksempel en rekke blå farger som varierer fra lyst til mørkt; denne typen av fargekombinasjoner er subtil og konservativ.

Analoge

Analoge

Analoge fargetoner som liger ved siden av varandre i fargeskiven; Denne typen av kombinasjon er allsidig og enkel å bruke.

Komplementer

Komplementær

Komplementær: motsetninger på fargeskiven, for eksempel rød / grønn eller blå / oransje; Komplementære farger har høy kontrast og høy intensitet, men kan være vanskelige å bruke på en balansert og harmonisk måte (spesielt i sin reneste form, når de lett kan kollidere i et design)

Splitet_komplimenter

Splittet-Komplementære

Analoge fargetoner som liger ved siden av varandre i fargeskiven; Denne typen av kombinasjon er allsidig og enkel å bruke.

Treklang

Treklang

Treklang: Tre farger som er jevnt fordelt på fargeskiven. Velg en hovedfarge og bruk de to andre på detaljene.  Det gir en fargesetting som er rik på kontrast, men som er mer harmonisk og balansert enn om du benytter komplementærfarger.

Mønster på møbelstoff

Bruken av mønstret møbelstoff kan ha mye å si for hvordan et møbel tar seg ut og oppfattes. Det finnes enormt mange ulike mønstertyper og størrelser på markedet. Derfor kan det også være vanskelig å forestille seg hvordan et mønstret stoff vil ta seg ut på et møbel. Det er alltid viktig å velge mønster i en passende skala i forhold til møbelet. Mønsteret må ikke være så voldsomt at det er overveldende, men kunne plasseres på de ulike delene av møbelet uten at det klippes opp til det ugjenkjennelige eller på andre måter behandles med kompromisser. Vurder alltid formen på møbelet og formen på mønsteret.

Kombinere mønster og former

Et mønster med sirkulære rapporter kan ta seg godt ut på en stol med kurvede former, som frodige armlener. Et møbel med en streng geometrisk form vil kle å bli trukket med et stoff med komplementære eller kontrasterende former. Det er dessuten viktig å vurdere om mønsteret som velges, vil passe sammen med eller fremheve andre mønstre i samme rom. Flere ulike mønstre kan gå godt sammen, men det krever et kritisk blikk og mye erfaring for å få det riktig.

Stormønstret kan sette stilen på rommet

På samme måte som med farger er det fornuftig å få tak i et stort prøvesjal av stoffet og legge det over møbelet. Da er det lette re å avgjøre hva som vil bli best. Småmønstret stoff gjør ikke så mye av seg i rommet, for virkningen av mønsteret vil bli dempet, spesielt hvis man ser det på avstand. På den annen side vil et stoff som er stormønstret, kunne sette standarden for stilen i rommet. Det er dristig å bruke stormønstrede tekstiler, men det kan gi fine resultater.

mobelstoff_jobbshandtryckDet stormønstrete stoffet som er brukt på ørelappstolen på bilden her for eksempel, vekker liv i stolen og bryter fra den tradisjonelle stilen.  Et mønstret stoff blir enda mer iøynefallende hvis det i tillegg har flere typer teksturer. Slike stoff bidrar til å øke følelsen av at valget er gjort med omhu, og at møbelet er påkostet. Det kan ta tid å finne det stoffet du har tenkt deg til møbelet. På den annen side er det veldig morsomt å se forvandlingen som langsomt finner sted. Når du tar en beslutning som du er overbevist om, vil resultatet oftest bli bra.

 

 

Kombiner møbelstoff

kombinere-mobelstoff

De ulike elementene som utgjør et møbelstoff, som teksturen, vevteknikken, fargen og mønsteret, gir opphav til uendelig mange variasjons muligheter. Når man skal velge et stoff, eller kanskje flere, er det viktig å ta i betraktning andre aspekter som også vil innvirke på det ferdig omtrukne møbelet, for eksempel detaljer og puter. Alt vil innvirke på valget du gjør; og hvis elementene settes riktig sammen, vil resultatet bli bedre enn summen av enkeltdelene.

Lek med lys

Dybde og spenning oppnås ved ganske enkelt å bruke samme farge på flere stoffer med ulike teksturer. De ulike materialene vil reflektere lyset på ulike måter, og det vil gi fine virkninger uansett lysforhold i rommet. En annen måte å få til et fint uttrykk på er å lage en serie med puter av det samme silkestoffet, men gjøre detaljeringen helt ulik på de enkelte. Man kan også oppnå fine kontraster ved å velge et enkelt, matt stoff mot møbelets polerte treverk. De to materialene balanserer godt mot hverandre.

Etterstreb balanse og sørg før at det er en harmoni mellom møbelstoffene

Vær ikke redd for å eksperimentere. Når du skal blande flere stoffer, må du forestille deg hvordan virkningen av flere stoffer sammen vil ta seg ut. Tenk på hvordan mønster, farger og ulike teksturer vill fungere på møbelet eller i rommet. Vær ikke fristet til å gå for langt, for hvis for mangeelementer kastes sammen, kan helheten bli overdøvende. Husk at det dempede uttrykket ofte er nøkkelen til et vellykket resultat. Det trenger ikke å være umiddelbart opplagt hvorfor et møbel eller en sammenstilling av stoffer er spennende eller fungerer godt. Ofte er det tvert imot slik at det man gradvis oppdager, er det aller beste. Etterstreb balanse og sørg for at det er en harmoni mellom stoffene du ender opp med å velge. Noen ganger kan store kontraster være effektfulle og samtidig både raffinerte og forsiktige.

Lykke til!