Møbeltapetsering

Beregning og tilskjæring av møbelstoff

Hvordan skal man klare å finne ut hvor mye møbelstoff man trenger?

Innen man foretar seg noe som helst er det lurt å bringe på det rene hvor meget stoff som du trenger for å trekke om et møbel, enten det handler om et stolsete eller en lenestol. La det gamle trekket være grunnlag for beregningen av stoffmengden, men også for hvordan de forskjellige delene er tilskåret, brettet og sydd sammen. De aller fleste møbelstoffer er 140 cm brede, og før du bestemmer deg må du kontrollere om stoffet har en lengderetning og om mønsterpass er nødvendig.

Da møbelstoffet skall mønsterpasses

Skal stoffet mønsterpasses, må du ta hensyn til at rapporten stemmer, og det kan innebære at stoffmengden øker.

IR
Sits
Arm 1 & 2
IA
YA
KB
KB Sits 
BR 

= Ryggens innside  = 70×50
= 2st 70×50
= Armlenets forkant = 20 x 13o cm
= Innside Armlene 2st 50 X 50 cm
= Armlenets utside 2st 60 x 60 cm
= Kantbotten 140 x 20 cm
= Kantbotten sits 140 x 20 cm
= 100 x 80 cm

Beregne møbelstoff slik:

Notere målene etter hvert. Det går med ekstra stoff både til ryggen, armlenene og setet, fordi stoffet strekkes mot stolens stamme og forsvinner inn i møblet der to møbeldeler møtes. Husk at lenestolen har to armlener, med innsider, utsider og forkanter. Når du skal måle stoffet til deler hvor noe av stoffet er skjult, kan du strekke hånden inn mellom møbeldelene så langt du når og legge dette til, etter at synlige mål er beregnet. Legg dessuten til 3-4 cm sømmonn. Her er stoffmengden blitt beregnet til 2,5 meter Beregning av stoffmengde: på 140 cm bredde.

Alternativ 1. Tegning i skala 1:10

Lag en tegning av møbelstoffets bredde i skala 1:10, dvs. 140 cm = 14 cm på et tegneark. Tegn mønsterdelene i skala 1: 10 og beregne stoffmengden.

Alternativ 2. Tegning i skala 1:1

En annen måte å gjøre dette på, er å tegne de forskjellige mønsterdelene i skala 1:1 på papir og klippe dem ut hver for seg. Legg så ut alle mønsterdelene på stoffet, pusle inn bitene så du får mest mulig ut av stoffet, men glem ikke eventuelt mønsterpass og sømmonn rundt alle sider. Ta hensyn til lengderetningen. Ta gjerne med deg mønsterskissen din om du går til en møbeltapetserer for å kjøpe møbelstoff.

Legg ut mønsterdelene på stoffet og kontroller at alle mål stemmer og husk sømmonnene. Gjør markeringer på alle mønsterdelene for trådretningen. Du kan legge tynn fibervatt under møbelstoffet, klipp begge i ett. Om du får stoff til overs, kan det komme godt med om du må skjøte eller til trekking av knapper. Om stoffet er knapt, er det best å legge eventuelle skjøter der de er minst fremtredende, f.eks. i de skjulte delene av setet, ryggens innside og armlener.

Lykke til!

Legg igjen en kommentar